NL | FR

Tentoonstellingen

Diverse tentoonstellingen en parcours in open lucht zetten de bijen in de kijker. Op de meeste plaatsen worden rondleidingen en/of animaties aangeboden. Een overzicht:

 

Binnen

Het bijenthttp://www.kalmthout.be/419504.imgeeltmuseum in Kalmthout bevindt zich in een modern gebouw grenzend aan de Kalmthoutse Heide. Je wordt er binnengeleid in de wondere wereld van was, honing en ijverige zoemertjes. De gloednieuwe tentoonstelling vertelt het fascinerende verhaal van de honingbij: hoe het vroeger was, wat de imker vandaag allemaal moet doen om zuivere honing te oogsten, en hoe de toekomst van mens en bij eruit kan zien. Dankzij de doorzichtige kasten kom je met je neus tot bij de kleine zoemers.

 

 In de insectenzaal van het Museum voor Natuurwetenschappen vind je naast de levende en levendige bijenkast en verdere bijenweetjes ook nog heel wat informatie over hun zespotige collega's. In het Museum voor Natuurwetenschappen wordt eveneens een leuke zoektocht over bijen aangeboden. Los een achttal vragen verspreid over diverse museumzalen op en ontdek heel wat bijenweetjes op je pad. Als beloning krijg je de ultieme tip om aan de slag te gaan en de bijen een handje te helpen. De zoekkaart wordt in het Museum ter beschikking gesteld tijdens de tweede helft van 2014 en de eerste helft van 2015. Daarna kan je het zoekparcours hier downloaden, afdrukken en meebrengen naar het Museum.

 

Wat in Lanaken begon als opslagplaats van tentoonstellingsmateriaal is inmiddels uitgegroeid tot een klein bijenteeltmuseum. Het biedt een historisch en een actueel overzicht van: de honingbij; bijenwoningen door de eeuwen heen; materialen waarmee bijenkasten en -korven werden gemaakt; materialen om honing te oogsten; beschermkledij; ziekteonderzoek en ziektebestrijding; koninginnenteelt; bijenproducten zoals honing, koninginnenbrij, propolis, was, stuifmeel en mede. Het museum toont ook een kleine verzameling honingpotjes uit verschillende landen.

 

De wereld van Kina, een natuurmuseum voor kinderen en jongeren in Gent, verwelkomt je in de bijenzaal. Op de eerste panelen van de bijenzaal vind je de plaats van de bij binnen het enorme dierenrijk en worden haar naaste verwanten zoals de wesp belicht. Met drukknoppen kun je het inwendige van een bij bestuderen. In een korte film is te zien welke jobs een werkster tijdens haar leven verricht. Een maquette toont hoe een eitje in 21 dagen evolueert tot een volwassen bij. Je komt er ook te weten waarom bijen zwermen of wat de bruiloftsvlucht Is. In een glazen observatiekast zie je hoe de werksters al dansend vertellen aan hun zussen waar er stuifmeel of nectar te vinden is. Uiteraard wordt er ook getoond wat je als imker nodig hebt en wat je precies moet doen om de lekkere honing uit een bijenkast te halen.

 

Achteraan de museumtuinen van 't Grom in Sint-Katelijne-Waver staat een echte bijenhal en daar werkt een echte imker, genaamd Louis. En Louis maakt samen met zijn bijen echte honing van hier. Onze honing is anders dan die in de winkel. Onze honing is namelijk zuiver inlandse honing. Dat wil zeggen dat je een stukje natuur van bij ons koopt. Bij onze eigen imker wordt de honing ambachtelijk geoogst en verwerkt en is de rijping het enige proces die de honing ondergaat. Wat je daar in een potje krijgt is zoals de bijen het gemaakt hebben en dat is hoe het zou moeten zijn. Wil je een kijkje achter de schermen krijgen van zo'n echte bijenhal? Met uitleg van een imker? Dat kan. Stuur je verzoek door naar info@tgrom.be.

 

  Het bijenmuseum in Tilff bestaat uit vier onderdelen: (1) een expo van oude en moderne objecten die worden gebruikt in de bijenteelt, (2) filmpjes die de verschillende stadia van de levenscyclus van de bij illustreren, (3) een observatiegedeelte met twee bijenkasten in actie, (4) een vergelijking tussen de honingbij en andere verwante insecten. 

 

Het honingmuseum in Lobbes beschikt over meerdere tentoonstellingszalen, een zaal voor honingextractie, een projectiezaal, een animatiezaal voor de allerkleinsten, een conferentiezaal, een thematische bibliotheek, meerdere bijenkasten voor observatie, enz.

 

 Het museum van de bij in Péruwelz biedt je een boeiende ontdekkingstocht doorheen de wereld van de bij. Je kan een kijkje nemen binnenin een bijenkast en de oude en nieuwe materialen voor bijenteelt bekijken. Je krijgt er talrijke didactische panelen over het leven van de bij en de producten van de korf voorgeschoteld. En uiteraard kan je ook proeven van honing.

 

In open lucht

Het parcours van dit bijenpad is gesitueerd in het uitzonderlijke kader van de tuin Jean Massart (Etterbeek, Brussel), waar u kan wandelen langs een uniek flora. Het bijenpad biedt je de mogelijkheid om bijenkorven te bezichtigen, het leven van de bijen in het hart van de kolonie te ontdekken dankzij het raamkorfje, de verschillende soorten bijen in de tuin terug te vinden terwijl ze allerlei bloemen bestuiven, wilde bijen te bestuderen in hun verschillende biotopen, onze plaatselijke wilde bijen te leren herkennen, ... Aan de hand van talrijke afbeeldingen evenals eenvoudige en duidelijke teksten richt het bijenpad zich tot iedereen.

 

 De bijentuin gelegen te Jette laat je kennismaken met een 20-tal bijenkasten, een bijvriendelijke tuin met nectarrijke bloemen, een poeltje waar de bijen hun dorst kunnen lessen, enz. Een parcours met didactische panelen vertelt je meer over de levenscyclus van de bijen. Bij de panelen hoort een kruiswoordraadsel: handig om je Frans bij te schaven terwijl je meer te weten komt over de bijen. Van mei tot september wordt de bijentuin elke eerste zaterdag van de maand opengesteld. Imkers geven een woordje uitleg en zorgen voor beschermende kledij. De bijentuin is een realisatie van de SRABE in samenwerking met de gemeente Jette.

 

 Tijdelijke tentoonstellingen

Je kan de tijdelijke tentoonstelling 'Bijen en ons leefmilieu' ontdekken in bezoekerscentrum De Nachtegaal (De Panne). Wereldwijde bijensterfte ligt aan de basis van een groeiend buikgevoel dat er iets mis is met ons leefmilieu. Een leefomgeving waar wij als mens ook in vertoeven en van afhankelijk zijn. Houden bijen ons een spiegel voor? Hoe organiseren we ons leefmilieu in de toekomst? Is er nog toekomst voor de imkerij? Is er nog voldoende natuur om solitaire bijen in stand te houden? Waarom gaan bijen dood? Wat kunnen we doen voor bijen? Deze vragen stellen we ons in deze interactieve tentoonstelling. Maar ook het eeuwenoude verhaal van bloemen en bijen, van koninginnen en prinsessen wordt vertaald op kinderniveau met doekoffers en filmpjes.

 

Tentoonstellingen om uit te lenen / te huren

 Voor de 'Week van de bij' ontwierp de Vlaamse milieuadministratie een infozuil bestaande uit 6 panelen op doek. De infozuil schetst de problemen van de bij, maar evenzeer de mogelijke oplossingen. Tal van goede praktijkvoorbeelden kunnen ons inspireren. Vanaf 1 september 2014 kan de infozuil worden uitgeleend.

 

Bij het Informatiecentrum voor Bijenteelt kan men ook terecht voor educatieve posters over diverse onderwerpen. De posters zijn gratis te gebruiken op voorwaarde dat men het logo en de naam van het Informatiecentrum duidelijk aangeeft.

 

De internationale tentoonstelling Urbanbees werd uitgewerkt in het kader van een Europees project. De teksten / panelen worden aangeboden in het Frans, Engels en Duits. De tentoonstelling focust op de diversiteit van de wilde bijen, hun rol in (de bescherming van) onze landschappen en de voedselproductie, de manieren om ze te beschermen. De tentoonstelling is eveneens aangepast aan kinderen en kan worden gehuurd.

 

Meerdere tentoonstellingen over de honingbij en de bijenteelt kunnen worden gehuurd of aangekocht bij het Centre Apicole de Recherche et d'Information (CARI), gesitueerd te Louvain-la-Neuve:

  • Abeilles et agriculture - 10 tweetalige panelen Frans-Engels over de relatie tussen de bij en de landbouw (te huur)
  • Il était une fois - 6 doeken over de bijenteelt (te huur)
  • Parcours d'abeilles - 13 didactische en ludieke panelen over de honingbij en de wilde bijen, tweetalig Frans-Nederlands (te huur)
  • De la fleur au miel -  10 panelen over de relatie tussen de honingbij en de bloemen (te huur of te koop op papier)
  • L'abeille mellifère sous la loupe - 6 papieren posters (A2-formaat) die focussen op sleutelkenmerken van de bij: tong, stuifmeelkorfjes, broed, ogen en antennes (te koop)
  • Exposition OPIDA - 5 platen onder glas: bijen, koninginnebrij, honing, stuifmeel en propolis (te huur)
  • Produits de la ruche - 6 A1-posters over de producten van de bijenkast (te koop)
  • 10 posters hexagonaux - 10 zeshoekige en geplastificeerde posters samen te voegen naar keuze (met foto's van honingbijen en bijenteelt)

 

Deel